2006-06-11 01:54 #0 av: AEriksson

Även i år var det dukat för en träff i regi av HMKF-Romerike på Trandum nord för Gardermoen flygplats i Norge. Rundt 50 historiska bilar var samlade för en fantastisk helg.

Klockan var satt till att ringa tidigt på lördags morgon, även om träffen startade redan på fredagen så tog vi chansen på att det skulle vara bäst grundlag för ett besök på lördag. Ambitionen var att dra tidigt, men som familjefar så tar det mesta alltid lite mer tid, specielt när man skall ha med ett av barna, men efter en snabb morgon runda med frukost och pack ner kamera och diverse mat och drick var det tid att sätta sig i familjen bil.

Trandumskogen ligger ett par kilometer nord för Gardermoen flygplats, platsen bär på en tung historia från andra världskrigen där tyskarna totalt avrättade 173 norrmänn, 15 ryssar och 6 engelsmänn. Platsen pryds av ett monument med minnestext skrivet på både Norska,Engelska och Ryska, flera stiga finns ut från monumentet och leder till de massgravar som finns i området.

Vid sidan av Trandumskogen ligger Sessvollmoen där bland annat Norska hærens logistikkvåpen är plaserat tillsammans med sanitetstroppen, tillknytet är också ett stort kör områder som bland annat används till att testa Leopard 1 och 2 samt några stridsfordon som besöker anvdelningarna. Terrängen i körområdet präglas av sand och mjuk morän, och är ganska kuperat, när vi besöker så har det varit tort en längre period så det bler mer som att besöka sahara med yrande sand som kryper in överallt, vid regn blir underlaget ganska underhållande.

Normalt är det totalt körförbud för sivila fordon i körområdet, men för denna träffen har HMKF på Romerike fått tillåtelse till körning. HMK (Historiske Militære Kjøretøyers Forening) är en civil och opolitisk förening som har till föremål att bevara alla typer av fordon som faller in under namnet till föreningen och önskar skapa intresse och dela information.

Åter till träffen, vi kom fram rundt klockan 11 och parkerade bilen vid campingen, vid denna tidpunkten hade det fortfarande inte samlats så våldsamt med fordon. De fordonen som var på plats är en blandning mellan Volvo Fält av olika vertioner och Willys i orginalskick till stora 6-hjuliga GM lastbilar, det är en ren fryd att gå rundt och se på fordonen, de flesta ägarna låter även dessa sträcka på hjulen med en liten runda ut i terrängen.

Efter att vi hade gått rundt och njutit av både sol och väder, för att inte nämna alla fordon, så var det tid att förflytta sig in till själva körområdet. Området har krympt med åren i takt med reduktioner inom försvaret med det är fortfarande gott om plats för att ta sig en fin tur, sedan det fortfarande var tidigt på morgonen så var de få fordonen sprida över ett stort areal, vilket gjorde det lite svårare att få grepp om var det var körning någonstans. Familjens Hyundai Tucson fick också sträcka lite på sig med drivningen spärrad, efter ett par kilometers tur in i skogen så började vi skymta diverse fordon som smög rundt i sanden och bland träden.

Ett par timmar senare så började vi retunera tillbaka till camping området, vi tog en liten kortare väg och träffande på en gammal bekant, nämligen min gamla TGB 11. Den nya ägaren har gjort ett gott arbete och bytt både lager och pakningarna som hade gått på framaxeln, vidare hade det kommit på ett par feta däck som nu skulle få bekänna färg med att dra en stakars Rang Rover som gått ner till axlarna i den lilla pölen som fortfarande var blöt.

Arbetet med att dra upp Rang Rovern blev snabbt och enkelt avslutat, den nya ägaren hoppade ut och inviterade undertecknad till att blir med på en liten tävling som klubben skulle ha i körområdet mellan Volvo Fält, TGB11 och en 6-hjulsdriven GM, det var tid att träffa "Muddy Woodfuckers".

Del två "Muddy Woodfuckers" kommer inom kort

 

 

Diverse bilder från träffen:

Relaterade länkar

Av: AEriksson

Datum för publicering

  • 2006-06-10